כבישי ישראל הופכים ונהיים מורכבים יותר בשנים האחרונות, בגלל הרבה מאוד סיבות. הכבישים פשוט מלאים במכוניות ונראה שמהפכת התחבורה, אם תגיע, גם תגיע באיחור של עשרות שנים, וגם לא תייצר פתרון איכותי וטוב לבעיית הצפיפות בארץ.
עד אז, יש הרבה אנשים שתפקידם לגרום למערכת הזו לפעול בצורה סבירה, כולל מכוויני תנועה מוסמכים.
מהם מכוויני תנועה?
מכווין תנועה הוא למעשה פועל רשמי של מערכת אכיפת החוק, אשר אחראי על הכוונת תנועה והבטחת בטיחות הנהגים, הולכי הרגל ורוכבי האופניים והאופנועים בכביש. למכווינים הללו יש תפקיד קריטי בשמירה על הסדר בכבישים, מניעת תאונות והפחתת עומסי התנועה.
מכוויני התנועה הללו מאומנים במגוון רחב של אלמנטים שנועדו לייצר תנועה זורמת במקביל לבטיחות מקסימלית לכל המעורבים.
המכווינים עוברים הכשרות בנושאי ניהול תנועה, בטיחות בדרכים ואכיפת חוק. לרוב, מכוויני תנועה מוצבים בצמתים עמוסים, אתרי בנייה או מקומות אחרים המועדים לפורענות, שם הם מכוונים את התנועה ומבטיחים שהנהגים מצייתים לחוקי התנועה ולתקנות התנועה.
הם גם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם רשויות אכיפת חוק אחרות, כמו המשטרה ופקחי החנייה, כדי לתת מענה מקיף לכל צרה שלא תבוא, לרבות תאונות ומצבי חירום אחרים בכביש.
אחד התפקידים העיקריים של מכווין תנועה היא לנהל את זרימת התנועה בצמתים עמוסים. זה כולל הכוונת תנועה באמצעות שלטים או שימוש במחזירי אור כדי לשלוט בזרימת כלי הרכב. המכווינים גם מנסים להבטיח שהנהגים מצייתים לאותות ותמרורים, כמו תמרורי עצור ורמזורים אדומים והם אף יכולים לתת להם דו”חות או לבצע בדיקת אלכוהול אם יש חשד לעבירה על החוק.
למכוויני התנועה יש גם תפקיד קריטי בהבטחת בטיחותם של הולכי הרגל ורוכבי האופניים והאופנועים בכביש, ולמעשה, כל כלי רכב שעולה על הכביש, לרבות קלנועיות וכו’. התפקיד של המכווינים כולל גם הכוונה של הולכי רגל במעברי חציה מסוכנים, או סיוע לרוכבי אופניים בצמתים עמוסים.
מכוויני תנועה נמצאים בכל מקום שנחשב למסוכן או מורכב, אך לא רק בשגרה, אלא גם במצבים בהם יש עומס של אנשים ורכבים בנקודה אחת, כמו לאחר אירועי ספורט גדולים או הופעות ענק במקומות כמו אצטדיוני ספורט או פארקים גדולים.
הנוכחות של המכווינים באזורים הללו בנקודות הזמן החשובות והעמוסות הללו יכולה להקל מאוד על הקהל וגם למנוע פציעות, פגיעות והרבה מאוד תסכול בגלל פקקים.
תפקיד חשוב נוסף של מכוויני התנועה הוא לתת מענה לתאונות ומצבי חירום אחרים בכביש. המכווינים יכולים לעצור את התנועה, לספק סביבה סטרילית סביב זירת התאונה, או לספק סיוע ראשוני לנפגעים עד להגעת שירותי החירום השונים, לרבות המשטרה ומד”א.
בנוסף, לתפקידי בקרת התנועה שלהם, בכוחם של מכוויני התנועה להיות אחראים גם על אכיפת תקנות החניה, מתן דו”חות ואפילו לסייע בחקירה של פשעים בכביש. כדי להיות תנועה מוסמך יש להשלים תוכנית הכשרה לאכיפת חוק, לעבור בדיקת רקע ולעמוד בדרישות אחרות שנקבעו על ידי המשטרה.
מעבר לכך, מכוויני תנועה חייבים גם להיות בעלי כישורי תקשורת מצוינים, ובנוסף, צריכה להיות להם היכולת להישאר רגועים תחת לחץ ולהיות להם מחויבות חזקה לביטחון הציבור.
בסופו של דבר, למכוויני התנועה יש תפקיד קריטי בשמירה על הסדר בכבישים, מניעת תאונות והבטחת בטיחות הנהגים, הולכי הרגל ורוכבי האופניים והאופנועים.
התפקיד שלהם כולל מגוון אלמנטים, לרבות ניהול זרימת התנועה, מענה למקרי חירום ואכיפת חוקי התנועה והתקנות. התפקיד שלהם חיוני להבטחת הבטיחות וזרימת התנועה בנקודות הכי בעייתיות בישראל.